Rólunk

 

 

Kedves Vendégeink!

Újból szeretnénk figyelmüket felhívni nyári Életmódtáborunkra. Életmódtáborunk helyszíne megváltozott.

Ebben az évben Életmódtáborunkat Eleken fogjuk tartani.

Információ és jelentkezés: Eleki Életmódközpont, Tel.: 20/400 86 46, elekivendeghaz@gmail.com. 

 

Az Eleki Életmódközpont 2010 szeptemberében nyitotta meg kapuit. Tevékenységét hazai és külföldi orvosok közreműködésével kezdte.

Intézményünkben a testi és leki egészség egységét hatékony gyógymódokkal, kezelésekkel végezzük el. Célunk az egészséges életmód alapelveinek tanítása és gyakorlati alkalmazása 10 napos programok formájában. A helytelen életmóddal összefüggő betegségek esetén törekszünk a betegségeket kiváltó ill. súlyosbító ok megszűntetésére, tanácsadással és egyszerű természetes gyógymódok alkalmazásával. A testi egészség mellett a lelki egészségre is nagy figyelmet fordítunk. Meggyőződésünk, hogy a Biblia egészségszemlélete ma is időszerű, ezért intézményünk keresztény alapokon működik.

Emellett külön turnusokat tartunk olyanok számára, akik szeretnék megtanulni az intézményünkben használt terápiák szakszerű alkalmazását.

Turnusainkon és képzéseinken számtalan vendég, tanuló megfordult már, és indulásunk óta egyre inkább látjuk, hogy életmódjukkal befolyásolni tudják testük, lelkük és értelmük állapotát.

Eleki Életmódközpontunk Gyulától 11km-re lévő kis sváb településen helyezkedik el. A közeli Gyulán vendégeinknek lehetőség van a thermál fürdő szolgáltatásait is igénybe venni.

Céljaink:

1. Segíteni szeretnénk a kialakult betegség okának feltárásában. („A betegség soha nem jön ok nélkül. Az egészség törvényeinek megszegésével készítünk utat a betegségnek, és tárunk kaput előtte.”)

2. Az egészséges élet nyolc egyszerű alapelve szerint állítjuk össze a személyre szabott programot, amelynek elsajátításához segítséget nyújtunk. A program megvalósítása az ide érkező vendégek és az itt dolgozó orvosok, kezelők közös munkája, amit ki-ki otthonába visszatérve önállóan tud folytatni.

Módszerünk:

Nyogodt, csendes környezetben tíz napos turnusok keretében életmódközpontunkban szakembereink segítségével gyógyulhat.

Amennyiben Ön központunk közelben él és szeretne otthonában aludni, akkor szintén részt vehet programunkon. A kezelések, előadások, beszélgetések, étkezések, főzőkörökre szívesen látjuk.

Nemzetközi kutatások bizonyították az egészség e nyolc alapelvére felépített program jótékony hatását. A hozzánk és a hasonló intézményekbe ellátogatók véleménye szerint ahhoz, hogy az itt alkalmazott program igazán hatékony legyen, nagyon fontos a lelkiismeretes hozzáállás és a felelősségtudat.

Amennyiben csak el kíván látogatni hozzánk, hogy betérjen, szétnézzen és érdeklődjön személyesen, akkor is szívesen látjuk Önt.

Előadásaink és főzőköreink a videógalériában és ezen kívül a következő linken találhatóak:

Főzőkörök

Előadások

Közérdekű információink

KEDVES OLVASÓ!

Ahogyan az várható volt, a koronavírus elérte Magyarországot is. A fertőzöttek száma napról napra emelkedik. Ebben a rövid összefoglalásban szeretnénk tájékoztatást adni a legfontosabb tudnivalókról, illetve a szükséges óvintézkedésekre is szeretnénk felhívni a figyelmet.

A koronavírus egyáltalán nem új fertőző betegség, a legelső változatait még a 1960-as években azonosították, és azóta többször felbukkant kisebb-nagyobb járványokat okozva. A most terjedő koronavírus (COVID-19) a közép-kínai Vuhan városából indult ki 2019 végén, és a cikk írásának időpontjában egy kivételével minden európai országban regisztráltak fertőzött betegeket. Fontos tudni, hogy a vírus állatokból származik, tehát egy állatbetegség emberre átterjedő mutációjával van dolgunk. Az utóbbi évtizedben megnövekedett az állatról emberre terjedő betegségek kockázata, ezáltal megnőtt a veszélye az állati eredetű termékek fogyasztásának is.

A koronavírus tüdőgyulladással járó megbetegedést okozhat, amely légúton, valamint szájon át fertőzhet. A koronavírus lappangási ideje a becslések szerint 2-14 nap, de egyes szakemberek szerint akár 27 nap is lehet. Tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez: láz, fáradékonyság és gyengeség, légzési nehézségek, légszomj, száraz köhögés, hasmenés, ritkábban torokfájás és orrfolyás. Mint minden fertőzésre, erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők (magas vérnyomásban szenvedők, szív-érrendszeri betegek, cukorbetegek, légzőszervi betegségekben mint pl.: asztma, COPD, illetve májbetegségekben és daganatos betegségben szenvedők) a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebb korosztály tagjai. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírusra jelenleg nincs hatékony védőoltás. Jelenleg a heveny légúti megbetegedések megelőzésére szolgáló higiénés rendszabályok betartása a legfontosabb.

Ezek a következők:

A fertőzés megakadályozása érdekében fontos, hogy gyakran mossunk kezet meleg, szappanos vízben.

Kerüljük mosdatlan kézzel az arc, a száj, az orr és a szemek érintését.  Kerüljük a beteg emberekkel való érintkezést és betegen senki ne menjen közösségbe.

Tömegközlekedési eszközök használatát követően azonnal bő meleg szappanos vízben mossunk kezet és arcot.

Intézményekben, közösségekben használjunk papír kéztörlőt.  Tüsszentéshez, köhögéshez egyszer használatos zsebkendőt használjunk.  Közösségi alkalmak után fertőtlenítsük azokat a felületeket, amelyeket az emberek használnak, megfognak (kilincsek, villanykapcsolók stb.)

Aki belázasodik, maradjon otthon, kerülje az emberekkel való érintkezést, és forduljon orvoshoz. Mindezek mellett kiemelt jelentőséggel bír az immunrendszerünk megerősítése illetve jó erőnléti állapotának megtartása.

Az immunrendszer szervezetünk legfontosabb védelmezője, a megerősítéséhez bizonyos egészségügyi alapelveket pontosan be kell tartanunk.

A következőkben arról írunk, hogyan erősíthetjük meg immunrendszerünket természetes módszerekkel. 2 Ennek legfontosabb alappillére egy teljes életmód program, ami mindenki számára elsajátítható és gyakorolható.

Az immunrendszer védelme és megerősítése nagymértékben a helyes táplálkozáson alapul. Az egészséges étrend: teljes értékű növényi alapanyagokból áll. A megfelelő összetételű és minőségű étrend mellett fontos az étkezés helyes megosztása: a reggeli (7 óra körül) a legbőségesebb étkezés legyen, ami tartalmazza a szervezet szükségleteit: friss gyümölcs, gabonakása, illetve teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, vagy péksütemények, aszalványokkal, kevés mézzel, diófélékkel. Az időben (12 óra körül) elfogyasztott ebéd kevesebb szénhidrátot tartalmazzon, mint a reggeli: főzelékféléket, zöldségeket, hüvelyeseket, gabonaféléket tartalmazó rakott ételek, növényi fasírtok, körettel, sok nyers salátával kiegészítve. A vacsora (17 óra körül) a „legszegényebb” étkezés, hiszen lefekvés előtt nincs szükség energiára: lehet 1 szelet pirítós kenyér gyümölccsel, de a legjobb, ha teljességgel kimarad a vacsora és helyette sétálunk 30-40 percet. Ez segít egy stresszes nap után a feszültség oldásában, és a megfelelő minőségű alvásban. A mértékletesség értelmében tartózkodjunk minden ártalmas anyagtól, ami a szervezet egészségét gyöngíti. Ilyenek a dohány, az alkohol tartalmú italok és édességek, a koffeint és csokoládét tartalmazó élelmiszerek és italok, valamint a finomított élelmiszerek (finom liszt és az abból készült tészták, sütemények, cukor, fehér rizs stb.), cukrozott üdítő- és energia italok.

Fogyasszunk elegendő mennyiségű tiszta vizet (óránként 1 pohárral), naponta 2 litert, forró nyári időszakban akár 3 liter is ajánlott. Nem tanácsos viszont cukrozott üdítőitalok fogyasztása, amelyek gyengítik a szervezet védelmi rendszerét. A vizet külső használatként gyógyító céllal használhatjuk, ilyen a reggeli váltózuhany, amely a reggeli órákban nemcsak frissítő hatású és élénkíti a vérkeringést, de az immunrendszer működését is hatékonyan elősegíti. Az esténként vett forró fürdő (39-40 fokos) az immunsejtek számát és aktivitását is jelentősen megnöveli. A sós vízzel történő orr - és toroköblögetés, valamint az eukaliptusz olajjal történő inhalálás is megelőző, de egyben terápiás jellegű is lehet.

Mozogjunk napi rendszerességgel 20-30 percen keresztül. Töltsünk minél több időt kint a szabadban, lélegezzünk mélyeket. A jó levegőn és szűrt napfényben (D-vitamin képzés) végzett kerti munka is jó hatású. A mozgás hatására megnövekszik a fehérvérsejtek száma és aktivitása. Hasznos étkezés után 30-60 perc intenzív gyaloglás.

A napozás is fontos egészségvédő tényező, a napsugarak ultraibolya sugárzása pusztítja a mikroorganizmusokat és serkenti az immunrendszer működését. Tartózkodjon minimum kétszer 20-25 percet a napon (reggel és a késő délutáni órákban), kerülve a napégést! Fontos része az immunerősítésnek a pihenés.

Próbáljunk este, éjszaka minél többet (legjobb ha sikerül 7 órát) aludni. Az éjfél előtti alvási idő különösen értékes. Lelki egészségünk, „lelki immunrendszerünk állapota” is nagymértékben hozzájárul a fizikai kondíciónk minőségéhez.

A bizalom éltet, megerősít, bátorít, továbblendít, a problémák helyett a megoldásra összpontosít. Ellenben a bizalmatlanság, a hitetlenség, a kételyekkel terhelt lelkiállapot a testet is megbetegítő tényező. A panaszokkal, elégedetlenséggel, 3 aggodalommal, félelemmel teli ember önmaga legnagyobb ellensége. Ha megtanulunk bízni az isteni gondviselésben, minden terhet le tudunk tenni.

Kiemelt hatékonyságú immunerősítők Immunrendszerünk megerősítésében fontos szerepet játszanak a következő antioxidánsok: a béta-karotin (forrásai: édesburgonya, sárgarépa, zöld leveles zöldségek, sütőtök stb.), a C-vitamin (forrásai: csipkebogyó tea, zöldpaprika, pirospaprika, édesburgonya, brokkoli, kelbimbó, zöldborsó, kivi, narancs, grapefruit), E-vitamin (forrása: dió, tökmag, őrölt lenmag, mandula, mogyoró, avokádó, spenót, sárgarépa, hagyma, fokhagyma, teljes kiőrlésű gabonalisztek, petrezselyem, zöldborsó, olíva- és lenmagolaj stb.). A cink immunerősítő és vírusellenes hatású (forrásai: szárazbab, cékla, káposztafélék, fejes saláta, sárgarépa, tökmag, lencse, csicseriborsó, tofu, szójabab, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, búzacsíra, banán, stb.) A szelén szintén értékes antioxidáns, tartalmazza pl. a brazildió (paradió), a spárga és a teljes kiőrlésű lisztből készült gabonafélék. A fokhagyma – vízgőzben párolva, valamint nyersen is vírusellenes hatású (egy-egy gerezdet nyersen szopogatva jó torokfertőtlenítő). Ajánlható táplálék kiegészítők: a homoktövis-sűrítmény, propolisz, natúr csicsóka vagy annak sűrítmény formája, valamint az N-acetil-cisztein, és a béta-glükán. Immunerősítő gyógyteákkal is erősíthetjük szervezetünk védelmi rendszerét Ezek készülhetnek a következő gyógynövényekből: bíbor kasvirág (echinacea), lapacho, édesgyökér, csalán, bojtorján, oregánó, rozmaring, bodza. stb. Ha a higiénés rendszabályokat betartjuk, és mindezekre odafigyelünk, akkor elkerülhetjük azt, hogy immunrendszerünk legyengüljön, és máris sokat tettünk annak érdekében, hogy megelőzzük e súlyos járvány továbbterjedését családtagjaink, szeretteink, munkatársaink, szomszédjaink körében.

2020. március 16. Az Eleki Életmódközpont munkatársai nevében: Dr. Pásztor Juditháziorvos, Dr. Demény János – háziorvos, aneszteziológus és Dr. Kovács Zsolt háziorvos,radiológus

TÁMOGASSA ÖN IS ELEKI ÉLETMÓDKÖZPONTUNKAT adója 1%-val!

Minden 1 százalék számít, az Öné is! Adószámunk: 18368857-1-04

Ha Önszemélyi jövedelemadót fizet, kérjük, ajánlja fel szja 1 százalékát Vajdaságért Alapítványnak. Alapítványunk alattműködik Életmódközpontunk. Az szja 1 százalék felhasználása igen fontos forrásunk, amely sok segítséget nyújt a működéshez, eredmények eléréséhez. Kérjük, Ön is rendelkezzen adója 1 százalékáról!

 

______________________________________________________________________________________________

Előadásaink és főzőköreink a videógalériában és ezen kívül a következő linken találhatóaka:

Főzőkörök

Előadások

Az Eleki Életmódközpont 2010 szeptemberében nyitotta meg kapuit. Tevékenységét hazai és külföldi orvosok közreműködésével kezdte.

Intézményünkben a testi és leki egészség egységét hatékony terápiákkal, kezelésekkel végezzük el. Célunk az egészséges életmód alapelveinek tanítása és begyakoroltatása 2015-től 10 napos programok formájában. A helytelen életmóddal összefüggő betegségek esetén törekszünk a betegségeket kiváltó ill. súlyosbító ok megszűntetésére, tanácsadással és egyszerű természetes terápáik alkalmazásával.

Emellett külön turnusokat tartunk olyanok számára, akik szeretnék megtanulni az intézményünkben használt terápiák szakszerű alkalmazását.

Turnusainkon és képzéseinken számtalan vendég, tanuló megfordult már, és indulásunk óta egyre inkább látjuk, hogy életmódjukkal befolyásolni tudják testük, lelkük és értelmük állapotát.

Eleki Életmódközpontunk Gyulától 11km-re lévő kis sváb településen helyezkedik el. A közeli Gyulán vendégeinknek lehetőség van a thermál fürdő szolgáltatásait is igénybe venni.

Céljaink:

1. Segíteni szeretnénk a kialakult betegség okának feltárásában. („A betegség soha nem jön ok nélkül. Az egészség törvényeinek megszegésével készítünk utat a betegségnek, és tárunk kaput előtte.”)

2. Az egészséges élet nyolc egyszerű alapelve szerint állítjuk össze a személyre szabott programot, amelynek elsajátításához segítséget nyújtunk. A program megvalósítása az ide érkező vendégek és az itt dolgozó orvosok, kezelők közös munkája, amit ki-ki otthonába visszatérve önállóan tud folytatni.

Módszerünk:

Nyogodt, csendes csodálatos környezetben tíz napos turnusok keretében életmódközpontunkban szakembereink segítségével gyógyulhat.

Amennyiben Ön központunk közelben él és szeretne otthonában aludni, akkor szintén részt vehet programunkon. A kezelések, előadások, beszélgetések, étkezések, főzőkörökre szívesen látjuk.

Nemzetközi kutatások bizonyították az egészség e nyolc alapelvére felépített program jótékony hatását. A hozzánk és a hasonló intézményekbe ellátogatók véleménye szerint ahhoz, hogy az itt alkalmazott program igazán hatékony legyen, nagyon fontos a lelkiismeretes hozzáállás és a felelősségtudat.

Amennyiben csak el kíván látogatni hozzánk, hogy betérjen, szétnézzen és érdeklődjön személyesen, akkor is szívesen látjuk Önt.


Hírlevél feliratkozás